Už jsem dlouho nic nenapsala, ale stále si ráda pročítám krátké příběhy se zamyšlením, tak tady jeden je:

Byla jednou jedna myš, která měla šílený strach z koček. Jeden kouzelník se nad ní smiloval a proměnil ji v kočku. Když se ale stala kočkou, začala mít zase hrůzu ze psů. Kouzelník se nad ní slitoval i podruhé a proměnil ji v psa. Když se z ní ale stal pes, zachvátil ji strach z leopardů. Kouzelník ji tedy proměnil v leoparda. Když se z ní stal leopard, začala mít stará myš strach zase z lovců. Kouzelník to pak už vzdal. Už měl dost všeho čarování, proměnil ji zase v myš a řekl jí: "Není žádná cesta, jak bych ti mohl pomoci, protože ti v hrudi stále bije srdce myši!"

Je to právě srdce, které musíme proměnit! Revoluci musíme dělat "uvnitř". Kdo je silný "uvnitř", je silný i "navenek"; a kdo je "uvnitř slabý, je slabý i "navenek".

Italský spisovatel a politik Ignazio Silone, řekl: "Dá se žít i v zemi podrobené diktaturou, a přitom zůstat svobodný. Ale pod jednou podmínkou: proti té diktatuře, musíme bojovat. Člověk, který bojuje za to, co pokládá za správné, je svobodný. Naopak lze žít v nejdemokratičtější zemi na světě, ale pokud jsme v nitru líní a omezení, pak nejsme ani svobodní. I když nikoho nedrtí tvrdý nátlak, přesto lidé často zůstávají otroky."