Provazolezec

Kdysi žil slavný provazolezec. Jeho podivuhodnou obratnost všichni obdivovali: nikdo nepamatoval, že by někdy zakolísal nebo spadl. Jednou se cirkus, ve kterém provazolezec vystupoval, dostal finančních potíží. Ředitel provazolezci navthl, že zvednou lano do větší výšky a prodlouží ho, aby tak přilákali víc lidí.

Všichni členové cirkusu provazolezci naprosto důvěřovali a byli si jisti, že číslo bude mít velký úspěch. Provazolezec se ptal svých kolegů: Víte jistě, že se mi to podaří? Všichni odpovídali: Důvěřujeme ti a víme určitě, že se ti to povede.

Provazolezcův výstup měl ohromný úspěch. U cirkusové pokladny se každodenně tlačila dlouhá fronta lidí, kteří chtěli být svědky té mimořádné ukázky dovednosti a odvahy.

Po roce úspěchů chtěl ředitel zajistit cirkusu ještě větší jméno a navrhl provazolezci, aby udělal jedno mimořádné číslo, které by přivábilo ještě víc lidí. Napadlo ho napnout ocelové lano mezi dvěma břehy nad hlubokými vodopády a pozvat všechny lidi z okolí, novináře a televizi, aby se přišli podívat na toto číslo, které ještě nikdo neviděl.

Všichni členové cirkusu znovu projevili artistovi vou důvěru. Provazolezec neváhal a návrh přijal. Ještě jednou, těsně před vystoupením na lano, se zeptal všech spolupracovníků, jestli k němu opravdu mají tak neomezenou důvěru.

Ano! - Zvolali všichni bez výjimky. Artista vstoupil na lano a bez jediného zakolísání ho přešel. Všichni diváci byli bez sebe nadšením.

Najednou provazolezec zvedl ruku na znamení, že chce něco říct.

Máte ve mě ohromnou důvěru?...zeptal se.

Samozřejmě - vykřikl jeden člověk z cirkusu jménem všech.

Tak vám chci ukázat ještě odvážnější kousek! Výborně! - Pověz nám, co to bude. Máme v tebe neomezenou důvěru. Přijímáme všechno, co navrhneš!

Teď chci jít tam a zpátky a vézt přitom v rukou trakař. Vzhledem k tomu, že ke mně máte neomezenou důvěru, navrhuji vám, ať si do něj jeden z vás sedne. NIKDO se nepřihlásil.


Ježíš s učedníky, kteří ho doprovázeli, vstoupil do loďky. Neočekávaně se strhla na jezeře velká bouře. Vlny byly tak vysoké, že se až přelévaly přes loď, takže ta v nich chvílemi úplné mizela. Ale Ježíš spal. Učedníci se k němu přiblížili a s křikem ho probudili: Pane, zachraň nás, nebo zahyneme! Řekl jim: Proč jste tak ustrašení, to máte tak málo víry?